Aviation Care Medicine. Luchtvaartgeneeskunde

Binnen de sector Transport & Logistiek vormt de Luchtvaartgeneeskunde een apart aandachtsgebied: het ishoog specialistisch en van strenge eisen voorzien. We bieden voor passagiers en bemanning assistentie tijdens het vliegen: van zogenaamde “medische escorte” tot aan conflictbeheersing bij geweld aan boord. We zijn sterk in het voorbereiden en identificeren van gezondheidsrisico’s en veiligheidsrisico’s voor, tijdens en na het vliegen (“jet lag’) . We werken voor de overheid, vliegmaatschappijen, zorginstellingen en verzekeraars. B-AlliancE heeft inmiddels ruime expertise in de luchtvaartgeneeskunde. 

B- AlliancE voert daarnaast vlieg medische keuringen uit voor piloten, cabin attendants en luchtverkeersleiders. Het betreft keuringen Klasse I (CPL, ATPL), Klasse II (PPL) en klasse III (ATC).  Tot slot, maar zeker niet onbelangrijk, heeft deze expertise geleid tot een aantal unieke diensten en produkten binnen de luchtvaartgeneeskunde: luchtvaart fysiotherapie, CRM, bijzondere trainingen in conflictbeheersing, cultuurgerichte trainingen van stewardessen en stewards. 

Over CRM: B-AlliancE organiseert Crew Resource Management  training. De Amerikaanse overheid heeft onderzocht dat 70% - 80% van de vliegtuigongevallen het gevolg waren van menselijke fouten en slechte samenwerking binnen het team. De CRM training is een uitstekende trainingsmethode om de oorzaken van slechte samenwerking te kunnen wegnemen. CRM richt zich op het maken en naleven van afspraken over communicatie en samenwerking, waarbij de traditionele gezagsverhoudingen buiten spel gezet worden.